U SRBIJI IPAK IMA PRAVDE

     Beograd, 09.decembar 2022.godine. Posle dugogodišnje i mukotrpne borbe praćene pritiscima od strane pojedinaca iz vrha MUP-a i politike, Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je da Milan Dumanović i Mladen Trbović nisu krivi zbog toga što su javno govorili o tajnom snimanju komemorativnog skupa u Potočarima u Srebrenici 2015. godine, na kom je napadnut tadašnji premijer, a danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno da nisu odavali službenu tajnu.

Dumanović i Trbović su bili uhapšeni i optuženi za odavanje službene tajne, da bi potom bili pušteni da se brane sa slobode. Oni su zbog montiranog sudskog procesa dobili premeštaje na druga radna mesta a potom suspendovani i isterani iz MUP-a.

Ceo sudski postupak bio je zatvoren za javnost, detalji optužnice nikada nisu saopšteni zbog, kako su naležni rekli, zaštite službenih tajni. Suđenje je počelo 2018. godine, ali je nakon gotovo godinu i po dana krenulo iz početka, nakon što je promenjen sudija Zoran Božović.

Oslobađajuću presudu Dumanoviću i Trboviću doneo je Viši sud u Beogradu u aprilu ove godine.

Presuda je pročitana javno, ali njeno obrazloženje nije, upravo zbog čuvanja tih službenih tajni.

Posle pravosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu stekli su se uslovi za povratak Dumanovića i Trbovića na svoja radna mesta odnosno na radno mesto policijskog službenika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Bez obzira na golgotu kroz koju su prošli ova dva časna i poštena policajca, Milan Dumanović kroz Novi policijsko sindikalni savez nastavio je ne samo borbu za svoja prava već i borbu za prava policijskih službenika i svih građana R Srbije nastupajući svakodnevno u medijima i razotkrivajući kriminal u bezbednosnim strukturama a posebno u policiji.

Presuda Apelacionog suda je dokaz da ipak u Srbiji, bez obzira na pritiske pojedinaca često iz politike, ima časnih i poštenih sudija koji postupajući po Zakonu donose oslobađajuće presude.

Vaš Novi policijsko sindikalni savez