Srbija dobila novog-starog ministra policije. Za građane i policiju Srbije ima nade u bolje sutra.

       Beograd, 02.maj 2024.godine. Na dan kada se obeležava Međunarodni praznik rada počela je sednica Narodne Skupštine na kojoj je građanima Srbije predstavljen sastav nove Vlade.

Posle gotovo dva dana rada Skupština je usvojila predlog sastava Vlade R Srbije koji je dan pre to javnosti obelodanio mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević.

Ono što je nainteresantnije je da je policiju odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo preuzeo, po mnogima najbolji ministar policije u poslednjih nekoliko decenija, Ivica Dačić koji je već u dva navrata tu funkciju obavljao i to veoma uspešno i na zadovoljstvo zaposlenih.

Posle tri ministra koji će ostati crnim slovima upisani kao ministri policije koji su po građane i zaposlene u MUP na najgori mogući način vodili ovo ministarstvo u poslednjih 10 godina, dolaskom na čelo ovog resora Ivice Dačića vraća se nada u bolje funkcionisanje ministarstva i resora koji je direktno zadužen za bezbednost građana Republike Srbije.

U vreme trajanja mandata Stefanovića, Vulina i Gašića, po mnogima od svih ministarstava najviše je urušen resor kome pripada policija dok su časni i pošteni policajci sa ciljem krajnje profesionalnog obavljanja svojih Ustavom i Zakonom definisanih obaveza često bili na najbrutalniji način proganjani, ne retko i hapšeni naravno uz prljavu kampanju putem pojedinih medija i tabloida. Ono što nikako ne sme i ne može da se zaboravi je činjenica da je veliki broj policijskih službenika sa prethodno karijerom bez i jedne mrlje, „diglo“ ruku na sebe kako bi se spasili od progona, ponižavanja i maltretiranja. Takođe, kao veoma bitna činjenica je i ta da je u vreme mandata ova 3 ministra iz MUP-a na razne načine otišlo više od 10.000 zaposlenih među kojima su dugogodišnji profesionalci bez i jedne mrlje u karijeri a sve pod pritiskom nekvalitetnog kadra koji su dovodili na rukovodeća mesta.

Kao veoma bitan faktor za funkcionisanje bezbednosti građana je mesto direktora policije za čije mesto prethodni ministi nisu bili zainteresovani da popune imajući u vidu da 28 meseci nije imenovano lice za tu funkciju jer je još 22.decembra 2021.godine prethodnom direktoru Vladimiru Rebiću istekao mandat i isti je penzionisan.

Istine radi mnogi upućeni u rad MUP-a slažu se sa konstatacijom da Srbiji i nisu potrebni direktori kakvi su bili prethodna dva, Milorad Veljović i Vladimir Rebić.

Vraćanje na čelo MUP-a Ivice Dačića vraća se nada onog profesionalnog dela policije da mogu slobodno i samo u skladu sa zakonima R Srbije da obavljaju svoje radne zadatke i obaveze a sve u interesu očuvanja bezbednosti građana.

Ivica Dačić je u dva mandata, u periodu od 11.maja 2008.godine do 27.aprila 2014.godine obavljao funkciju ministra policije i to po oceni mnogih veoma uspešno sa slobodnom procenom da na čelo policije poslednjih nekoliko decenija niko nije bolje obavljao tu funkciju.

Zaposlen u MUP Dačića pamte kao ministra koji je najviše podigao ugled i materijalni status svih zaposlenih a posebno policije i policijske profesije.

Posle izbora Ivice Dačića na čelo MUP-a ostaje nam slobodna konstatacija da ipak za policiju ima nade u bolji materijani položaj a za građane bolju bezbednost bez obzira na političku ili drugu pripadnost bilo kog pojedinca.

Novi policijsko sindikalni savez ministru Ivici Dačiću  želi puno uspeha u rukovođenju MUP-om i policijom sa željom da iz policije iskoreni dva najveća zla a to su politizacija i kriminalizacija.

Novi policijsko sindikalni savez!!!