Novi policijsko-sindikalni savez predao krivične prijave zbog slučaja Savamala

Izvor: Beta, direktno.rs

 

Beograd, 16. Mart 2022.godine. Potpredsednici Novog policijsko-sindikalnog saveza Milan Dumanović i Zdravko Rajević predali su danas beogradskoj Palati pravde više krivičnih prijava protiv državnog vrha koji je bio na vlasti 2016. godine, kada je došlo do rušenja u beogradskom naselju Savamala.

„Mi ovom krivičnom prijavom pokušavamo da razbudimo tužilaštvo koje se nalazi u ovoj zgradi. Zdravko Rajević ispred našeg sindikata, kao predsednik Odbora za borbu protiv kriminala, podneo je u ime sindikata krivičnu prijavu za aferu Savamala, koja ne može da bude završena nakon izjave šefa Dežurne službe policije u noći rušenja, Gorana Stamenkovića“, rekao je Dumanović novinarima ispred Palate pravde.

Potpredsednik sindikata Zdravko Rajević je istakao da su pored izjave Stamenkovića, u obzir uzeli i navode vodje kriminalnog klana Veljka Belivuka tokom saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Prema njegovim rečima, sindikat je u slučaju Savamala prepoznao tri krivična dela „terorizam, ometanje pravde i trgovina uticajem“, za koja su prijave i podnete.

„Krivičnim delom za ova dela obuhvaćeni su tadašnji premijer Aleksandar Vučić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, tadašnji direktor policije Vladimir Rebić, tadašnja sekretarka Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović, načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić, tadašnji načelnik Dežurne službe Zlatko Kostić, tadašnji šef smene Dežurne službe Goran Stamenković, tadašnji gradonačelnik Siniša Mali, Zvonko Veselinović, Veljko Belivuk i ostali počinioci za koje tužilac utvrdi identitet“, kazao je Rajević.

Naglasio je da očekuju od tužioca da postupi po zakonu i na kraju pokrene istragu u tom slučaju.

„Ovo inače nije bio posao policijskog sindikata, ovo je trebalo da uradi Sektor unutrašnje kontrole, trebalo je da uradi policija i tužilaštvo samoinicijativno. Ne može predmet rušenja da se zatvori na samo jednom čoveku“, ocenio je Rajević.

Šef smene u beogradskoj policiji u noći rušenja u Savamali Goran Stamenković negirao je da je priznao krivicu da bi mu bio ozakonjen nelegalno sagradjen objekat i najavio proteste svoje porodice ispred predsedništva i tužilaštva dok mu se ne ozakoni i drugi deo nelegalnog objekta.

On je u intervuu za Birn govorio kakve je instrukcije dobio od svog šefa te noći i preti da bi mogao javno da progovori o svemu ukoliko se uskoro ne oglasi tužilaštvo kome je izneo sve detalje.

Izjavu Dumanovića i Rajevića za portal direktno.rs pogledajte ovde