Ministru policije Bratislavu Gašiću povodom nasilničke vožnje, otvorenih pretnji i uvreda upućenih policiji

       Beograd, 27. mart 2023.godine. Poštovani gospodine ministre, proteklih dana na internet portalima pojavili su se snimci nasilničke vožnje, kao i pretnji i uvreda upućenih policiji od strane Uroš Panića, sina Petra Panića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Na video snimku jasno se vidi i čuje kako se vozač javno hvali bahatom i divljom vožnjom ulicama Beograda u „lamborginiju“, izazivajući policajce da ga zaustave upućujući im pritom pretnje i uvrede.

       Iz navedenog se može videti da postoje osnovi sumnje da je vozač izvršio niz krivičnih dela i prekršaja zbog kojih mora da bude u skladu sa zakonima Republike Srbije procesuiran kako bi se zaštitili životi građana kao i za primer da drugi učesnici u saobraćaju znaju ako se budu na ovakav način ponašali kakve ih sankcije čekaju u uređenom državnom sistemu.

Gospodine ministre, zahtevamo da nas u sindikatu, zaposlene u policiji i javnost Srbije hitno obavestite o preduzetim merama i radnjama protiv vozača koji je svojim bahatim ponašanjem u saobraćaju ugrozio živote časnih i poštenih građana i izrekao niz uvreda policiji kao i Ministarstvu u celini?

Ukoliko još uvek niste preduzeli nikakve mere i radnje zahtevamo da:

  • Odmah izdate nalog Upravi saobraćajne policije da identifikuje vozača i vozilo,
  • Da u saradnji sa tužilaštvom istog procesuirate za niz krivičnih dela uz zahtev za zadržavanje kako nebi ponovio delo i uticao na svedoke a vozilo oduzmete kao predmet izvšenja KD-a,
  • Da pozovete na odgovornost načelnika PU za grad Beograd i načelnika saobraćajne policije za grad Beograd, da protiv istih pokrenete disciplinski postupak sa merom udaljenja do okončanja postupka zbog propusta u radu a imajući u vidu da ovo nije jedini slučaj sličnog ponašanja.

Gospodine ministre, mi u sindikatu, zaposleni u policiji i građani Republike Srbije već 152 dana od kada ste na čelo MUP-a nismo videli ništa konkretno da ste uradili za dobro policije i građana, konačno je vreme da procesuiranjem u ovom slučaju bahatog vozača zaštitite časne i poštene građane Srbije a policajcima pokažete da stojite uz njih dok časno i pošteno obavljaju svoj posao ne dozvoljavajući pritom da im niko preti ili ih vređa?

Najmanje što možete je da bar pokušate da sačuvate ugled jedne časne i poštene profesije.

PRILOG:

  • Video zapis,
  • Tekst sa dva internet portala.

Novi policijsko sindikalni savez

Predsednik

Momčilo Vidojević