Ministre, koliko je povećanje plate policiji?

     Beograd, 13.januar 2023.godine. Novi policijsko sindikalni savez, kao organizacija koja se iskreno bori za prava zaposlenih, uputila je ministru Unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću dopis u kome između ostalog traži da se konačno obelodani koliko policija u Srbiji dobija povećanje plate koje su tokom protekle godine najavljivali najviši zvaničnici države.

Imajući u vidu da su se u poslednjih nekoliko dana, a sve posle niza sastanaka ministra i njemu dragih sindikata, na društvenim mrežama pojavile oprečne informacije u vezi povećanja plata zaposlenima u MUP, Novi policijsko sindikalni savez odlučio je da „preseče“ sve te spekulacije i zatražio od ministra Gašića da dostavi tačnu informaciju o povećanju plate. Informacije koje su se pojavile na društvenim mrežama a koje su plasirali predstavnici pojedinih sindikalnih organizacija idu od toga da će povećanje da bude 0% pa sve do 12,5% što je izazvalo veliko nezadovoljstvo zaposlenih.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući na TV Pink dana 12.08.2022.godine najavio je „povećanje plata za ceo javni sektor, koje će, kako je naveo, biti između 12 i 13 odsto. A najveće povećanje primanja imaće Vojska Srbije za čak 25 odsto“. Predsednik je povećanje najavio od 01.01.2023.godine što je suprotno informacijama koje su plasirane u javnost proteklih dana. (Izvor: Internet portal Blic u tekstu pod naslovom VELIKA POVIŠICA ZA VOJNA LICA Vučić najavio povećanje plata za vojsku od 25 ODSTO: „To je kao da 15 plata prime danas).

Ne želeći da se bavimo zaposlenima u drugim ministarstvima ali opravdano smatramo da je ponižavajuće ako se desi da jednoj bezbednosnoj strukturi kao što je policija bude povećanje čak i 13 odsto a drugoj 25 odsto što smatramo, sobzirom na povećanja cena, kao sasvim realno povećanje.

Na upućivanje ovakvog dopisa sindika je prinuđen jer aktuelni ministar jedino sa predstavnicima ovog sindikata ne želi da razgovara i da iste prima na sastanke a kao razlog za to…??? Između redova dobro znamo zašto a šta će da kaže ministar i kako će tu diskriminaciju da obrazloži, znaćemo uskoro u odgovoru koji mora da bude dostavljen u roku od 15 dana jer tako nalaže Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja na koji smo se i pozvali prilikom upućivanja dopisa.

     Dopis u ime sindikalne organizacije uputio je potpredsednik sindikata Zdravko Rajević.

     Dopis koji je uputio Novi policijsko sindikalni savez pogledajte ovde

Vaš Novi policijsko sindikalni savez!