Danas je 8.mart, međunarodni dan žena

       Beograd, 8. Mart 2023.godineDanas je 8.mart, međunarodni dan žena. Međunarodni dan žena obeležava se širom svieta u sklopu borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Po prvi put, Dan žena je obeležen 28. februara 1909. godine u američkoj Deklaraciji koju je objavila Socijalistička partija Amerike.

Ideja obeležavanja Međunarodnog dana žena došla je početkom 20. veka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova.

Žene zaposlene u industriji odeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata. Demonstracije je rasturila policija, a žene su formirale sindikat dva meseca kasnije.

Osmomartovski protesti su postali tradicija u narednim godinama, a najveći bili su 1908. kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka zahtevajući kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Prva međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenhagenu 1910. godine, u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je i ustanovljen Međunarodni dan žena, na predlog Klare Cetkin, koja je bila član Nemačke socijalističke partije.

Sledeće godine, Međunarodni dan žena je obeležen u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prva faza Ruske revolucije.

Nakon oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj ubedila je Vladimira Iljiča Lenjina da postane nacionalni praznik 8. marta i tokom sovjetske ere obeležio „heroizam radnika“.

Međutim, u mnogim komunističkim zemljama, taj praznik je izgubio ideološku osnovu i postao je prilika da muškarci izraze svoju ljubav i poštovanje prema ženama. 1975.godine, UN, koje su proglasile tu godinu Međunarodnom godinom žena, zvanično je počela obeležavati ovaj praznik pod nazivom Međunarodni dan žena.

Dve godine kasnije, Generalna skupština UN-a je rezolucijom proglasila 8. marta Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Novi policijsko sindikalni savez svojim koleginicama kao i svim damama čestita praznik 8.mart.

 

Vaš Novi policijsko sindikalni savez!