A od Gašića „pu pik ne važi“?

       Beograd, 30.mart 2023.godine. Juče je u trećem osnovnom sudu u Beogradu održano pripremno ročište u postupku naplate zarada i doprinosa gde je tužilac Milan Dumanović, potpredsednik Novog policijsko sindikalnog saveza a tužena strana MUP R. Srbije.

       Pripremno ročište je održano po predmetu tužbe policijskog službenika Dumanovića protiv Ministarstva unutrašnjih poslova za naknadu štete prouzrokovane udaljenjem sa posla duži vremenski period.

       Tužilac Dumanović je prisustvovao ročištu sa svojim pravnim zastupnikom advokatom Vladimirom Todorićem dok je na ročištu MUP predstavljao advokat koji je  pokazao potpunu nekompetentnost, nezainteresovanost a u pojedinim trenucima i elementarno nepoznavanje pozitivnih pravnih propisa.

Tužba sama po sebi ne bi ništa bila čudna kao ni samo ročište jer je to deo sudskog postupka, čudno je ponašanje predstavnika MUP-a i njihov (ne)rad na štetu budžeta Republike Srbije i građana koji svojim poštenim radom i prolivanjem znoja pune taj budžet.

No, da se vratimo na suštinu stvari i obmanjivanje javnosti?

Prilikom preuzimanja funkcije ministra policije Bratislav Gašić sa omiljenim mu nadimkom Bata Santos, brže-bolje okupio je sve njemu drage sindikate i saopštio im jednu naravno za sve dragu i lepu vest a to je da od kada on preuzima funkciju prvog čoveka MUP-a neće da dozvoli da časni i pošteni policajci koji su proteravani diktaturom njegovih prethodnika, rešavanje sporova iz oblasti finansija traže po sudovima puneći pritom džepove advokata a na štetu MUP-a i budžeta R Srbije već da će sve te sporove rešavati mirnim putem i uz dogovor, unutar MUP-a.

Svi to radosno i sa pohvalom prihvatili no, gle čuda, bez „klečenja“ nema ni kompromisa, a i zašto bi Bata Santos to radio, baš ga briga sve će to građani, opet i opet svojim znojem da plate, njemu i njegovim saradnicima ni dinaar manje u džepu biti neće.

Dumanović kao Dumanović nije bitan u ovom slučaju, bitnija je stvar da reči koje je tada ministar Gašić izgovorio a omiljeni mu sindikati uz hvalospev preneli, nemaju veze sa stvarnošću. A te reči ama baš ništa nikome neznače ko je u sličnoj situaciji kao Dumanović.

Podsećanja radi ministar Gašić je formirao kao neke komisije koje posle svega kada se sabere i oduzme su samo zamlaćivanje i gubljenje vremena jer i posle silnih komisijskih zasedanja  zaposleni moraju da traže pravdu preko pravnih institucija moleći Boga da nalete na neke od još to malo što je ostalo sudija koje sude po Zakonu a ne po diktatu partije koja je uzurpirala sve institucije.

Sličan komisijski tretman je prošao i predsednik ovog sindikata Momčilo Vidojević ali na sreću, on kao iskusan sindikalac koji dobro zna „sa kim ima posla“ nije dozvolio da mu neko oduzima ne više od 15 minuta života slušajući njihove laži već je ponovo krenuo u pravnu borbu preko Upravnog suda i to po treći put od 2017.godine.

Vratimo se na slučaj Dumanovića?

Iako je Dumanović bio spreman da se odrekne pripadajućih kamata a advokat Todorić odrekne svojih troškova do sporazuma sa MUP-om nije došlo. Predstavnici MUP-a su ponovo pokazali da se samo deklarativno zalažu za smanjenje troškova koji ovaj organ ima i da ne vode računa o budžetu ministarstva odnosno o novcu građana Srbije. Pritom advokat MUP-a je pokazao potpunu nekompetentnost na samom ročištu osporavajući obračun zarada koji je dostavljen Dumanoviću i njegovom advokatu iz samog MUP-a, što će reći da oni sami sebi ne veruju!!!

Inače, Dumanović je imao volju ka mirnom rešenju spora i preko medijatora pokušao da ostvari svoja prava a budžetu države uštedi ogroman novac, međutim predstavnici MUP-a nisu ni na ovo reagovali.

Postavljamo pitanje ministru i njegovim saradnicima, ko njima daje za pravo da se razmeću parama građana Srbije i to posebno u ovakvoj ekonomskoj situaciji u državi? Ko im daje zakonsko i moralno pravo da suludo rasipaju novac koji građani svojim znojem i trudom zarade?

Ovo je eklatantan primer nestručnosti i nesposobnosti onih koji vode ovo ministarstvo a pre svega nastavak jednog bahatog i osionog ponašanja prema svoji zaposlenima, kao i prema građanima.

Gospodo iz kabineta Ministarstv uzmite se u pamet i sporovodite Zakone onako kako treba, nije na vama da razmišljate već da sprovodite zakone i sudske odluke.

Ministre Gašiću, ponašajte se malo domaćinski dok ste na čelo jedne kuće a to je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Sumnjamo da ste se tako ponašali prema svojoj kući i biznisu koji imate.

 

Vaš novi policijsko sindikalni savez!